Nowe technologie w przemyśle spożywczym
balustrady ze stali nierdzewnej warszawa
mapa świata 3d na ścianę
Rozwój nowych technologii zupełnie zrewolucjonizował przemysł spożywczy.
Dzięki nim możemy przede wszystkim lepiej zabezpieczać żywność, co przedłuża jej termin przydatności do spożycia.
Stosowanie innowacji w tej gałęzi przemysłu daje nam również możliwość tworzenie zupełnie nowego jedzenia, którego jeszcze kilkanaście lat temu nikt sobie nie wyobrażał.
Jedną z nowych metod stosowanych w przemyśle spożywczym – stwarzająca prawie nieograniczone możliwości, jeżeli chodzi o wytwarzanie żywności – jest ekstruzja.
Jej istotna to zgniatanie żywności w taki sposób, aby powstała półpłynna masa, która następnie przeciskana jest przez niewielkie szczeliny.
Dzięki temu powstałe jedzenie może mieć różne kolory, kształty oraz teksturę.
Ekstruzję, czyli prościej mówiąc tłoczenie stosuje się przede wszystkim przy wytwarzaniu przekąsek, słodyczy, płatków śniadaniowych oraz żywności przeznaczonej dla zwierząt.
Zastosowanie ekstruzji to jednak nie tylko nowa, niespotykana wcześniej żywność.
Dzięki tłoczeniu znacznie przedłuża się termin ważności produktów spożywczych.