https://www.tophifi.pl/aktualnosci/jak-dbac-o-profesjonalny-sprzet-audio

Zaleganie na wysypiskach śmieci opakowań po produktach spożywczych to jeden z głównych czynników przyczyniających się do zanieczyszczenia środowiska. Plastik czy różnego rodzaju folie mogą rozkładać się przez dziesiątki a nawet setki lat. Jednym ze sposobów rozwiązania tego problemu jest segregacja śmieci, pozwalająca na ponowne wykorzystanie m.

in. plastikowych butelek. Naukowcy wciąż poszukują jednak bardziej innowacyjnych rozwiązań, które będą chronić środowisko naturalne.

Jednym z nich są jadalne opakowania żywności. Po raz pierwszy wprowadzono je na rynek w latach 80. XX wieku, a obecnie wynaleziono już co najmniej kilka rodzajów jadalnej folii.

Takie opakowania produkowane są z polimerów naturalnego pochodzenia, czyli zazwyczaj białek, tłuszczy albo cukrów złożonych. Tworzą one na produkcie coś w rodzaju osłonki, która chroni go przed różnymi czynnikami zewnętrznymi – tak jak tradycyjne opakowanie. Opakowania ochronne to jednak nie tylko ochrona produktu.

Dzięki odpowiednim modyfikacjom można, np. wzmocnić smak zapakowanego towaru lub dodać do osłonki witaminy, olejki eteryczne, substancje przeciwutleniające lub barwniki. Sprawia to, że produkt jest zdecydowanie bardziej atrakcyjny dla konsumenta.